miercuri, 4 martie 2020

Cum sunt realizate baloanele din latex


Baloanele sunt acele obiecte de décor ce pot fi folosite indiferent de evenimentul pe care dorim sa il cream. Fie ca optam pentru baloane simple, baloane imprimate sau baloane cu heliu, acestea isi gasesc din ce in ce mai mult locul in cadrul oricarui décor de sala. De asemenea, din cele mai vechi timpuri baloanele au facut parte din jucariile copiiilor care niciodata nu se invechesc si de care cu siguranta nu te poti plictisi.
            Baloanele, odata realizate din vezica uscata a diverselor animale, in prezent sunt fabricate din latex. In cazul in care v-ati intrebat vreodata cum se fac acestea, aflati ca procesul de a le face este unul fascinant. Un balon din latex este în esența o punga de latex care este umpluta cu un gaz.
            Lichidul cauciuc provine din sapa arborilor de cauciuc din Malaezia si in prezent poarta denumirea de latex, fiind acum folosit in procesul de confectionare a baloanelor. Pentru ca baloanele sa aiba o anumita culoare, se adauga pigment in amestecul de latex, urmand ca timp de 16 ore aceasta compozitie sa fie amestecata. Pentru crearea baloanelor exista anumite tipare care le vor da acestora bine cunoscuta forma de balon alungit. In primul rand se scufunda formele de balon intr-o substanta chimica care are proprietatea de a atrage latexul. Urmatorul pas este acela de a scufunda formele de balon in latex, de cateva ori pana cand acesta prezinta consistenta necesara. Baloanele trec apoi prin mai multe procese fizice si chimice înainte de a trece prin diverse teste care sa confirme sau infirme calitatea lor.

Proprietatile care fac un balon din latex unul de calitate:
Ø grosimea peretelui periferic regulata
Ø gelifierea finala
Ø fara gropi
Ø rulare buna a bilelor
Ø un gust "favorabil" (daca ați cumparat vreodata baloane pentru o petrecere si ati incercat sa le umflati cu gura, atunci stiti la ce facem referire!)

Cum reuseste un producator bun sa controleze toate acestea:
Ø controlul tensiunii superficiale a coagulantului
Ø imersiunea si retragerea cu viteza în interiorul si în afara latexului din cauciuc lichid
Ø vascozitatea compusa este corecta
Ø stabilitatea chimica este corecta
Ø formele de baloane sunt curate
Ø filtrele sunt eficiente
Ø o buna întoarcere a grosimii filmului
Ø filmul este bine curațat
Ø curatarea corecta si stabilirea corecta a duratei cuptorului


            Suna foarte simplu, asa este? Desi la prima vedere pare foarte usor sa creezi un balon, imaginati-va insa ca in fabrici se fac un numar mare de baloane intr-o singura productie. Incercati sa va imaginati doar cate maini vor lucra si de cate materiale este nevoie pentru ca noi sa ne bucuram de un produs atat de mic, ieftin si totodata distractiv. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu