marți, 14 noiembrie 2017

Coliva - evolutie in timp

              Coliva are origini inainte de crestinism, nefiind inventia crestinilor. Originile ei se regasesc in ritualuri pagane, mai exact in manifestarile mortuare precrestine legate de cultul pamantului ca divinitate.
            Coliva era utilizata inca de pe vremea tracilor pentru celebrarea strabunilor, desi era utilizata si ca aliment profan. Conceptul de baza era legat de credinta ca pamantul este purtator de viata si implicit de seminte. Cum graul era principala samanta atunci era legat de divinitate.
            Legatura dintre ritualul mortuar si coliva o reprezinta faptul ca nasterea graului din care era facuta coliva simboliza puterea zamislitoare si purtatoare de nemurire a pamantului. Deci, desi are origini pagane, coliva a fost adoptata de crestinism si consolidata, chiar de Iisus Hristos, care i-a sfatuit pe apostoli sa pretuiasca bobul marunt care moare ingropat in pamant, dar ”va aduce roade”. La fel si trupul care piere elibereaza sufletul sa urce in Imparatia lui Dumnezeu.
            La ortodocsi orice pomenire a mortilor este insotita de coliva. Aceasta se aduce la biserica, impreuna cu o sticla de vin, pentru sfintire. Coliva reprezinta trupul celui adormit intru cele vesnice si este o expresie a credintei in nemurire si inviere. Este facuta din boabe de grau sau arpacas. Insusi Mantuitorul a infatisat boabele de grau ca simboluri ale inverii trupurilor: ”Dupa cum bobul de grau, ca sa incolteasca si sa aduca roada, trebuie sa fie ingropat mai intai in pamant si sa putrezeasca, tot asa si trupul omenesc mai intai se ingroapa si putrezeste, pentru ca sa invieze apoi intru nestricaciune” .
            Coliva a aparut in vremea imparatului Iulian Apostatul care, dorind sa-i batjocoreasca pe crestini, a dat ordin guvernatorului orasului Constantinopol sa stropeasca toate proviziile din pieţele de alimente cu sangele jertfit idolilor, in prima saptamana a Postului Mare. In aceste momente, Sfantul Teodor i-a aparut in vis Arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului si i-a poruncit acestuia sa-i anunţe pe crestini sa nu cumpere nimeni nimic din piaţa, ci mai degraba sa manance grau fiert cu miere, adica ingredientele din care se face coliva. Astfel crestinii au mancat coliva si s-au pazit de capcana dusmanilor. Nimeni n-a cumparat din bucatele imparatesti. Acestea s-au stricat in saptamana aceea si au fost aruncate in mare. Imparatul a poruncit apoi sa se aduca in targ bucate obisnuite, rusinandu-se de fapta lui. La putin timp dupa aceasta intamplare a fost randuita in calendar sarbatoarea Sfantului Mare Mucenic Teodor, in prima sambata a Postului Mare. De atunci si pana in zilele noastre in prima sambata din Post se face pomenirea mortilor si a Sfantului Teodor Tiron.

Zile in care se face coliva:
  • la inmormantarea celor dragi;
  • la parastasele celor adormiţi (3 zile, 9, 40, un an, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ani etc.);
  • la marile sarbatori ale Bisericii, la praznicele impararesti sau la zilele de pomenire ale sfinţilor al caror nume il purtam.
  • De  Mosii de Toamna, cand se face Pomenirea mortilor.

Reteta originala:
Initial, coliva traditionala se prepara din grau fiert miere si nuci. Nu au fost alese intamplator nucile, fiindca au forma de cruce. Ulterior, mierea a fost inlocuita cu zahar, graul cu arpacas, iar pe langa nuci se mai folosesc cacao, cocos, scotisoara, stafide si bomboane pentru ornat. In unele tari coliva este asezonata cu fructe, linte, susan sau alte cereale. Crestinii ortodocsi japonezi inlocuiesc graul cu orez.
In balcani si in Romania reţeta a ramas foarte aproape de cea originala (grau fiert cu miere si miez de nuca), insa foarte des crestinii opteaza pentru comenzi coliva ce pot fi date la cofetariile din zona in care locuiesc. (coliva bucuresti). Coliva este folosita si de catre grecii catolici sau de greco-catolicii romani, chiar de unii evanghelici din Transilvania.


joi, 9 noiembrie 2017

Petrecere de inaugurare

O inaugurare a unui magazin, salon sau o alta ocazie la care ai invitati trebuie sa fie planuita cu grija.  Pentru a crea un eveniment pentru a-ti face cunoscuta noua afacere, trebuie sa tii cont de cativa pasi care trebuie urmati. In primul rand trebuie facut cunoscut faptul ca petrecerea va avea loc, astfel incat inainte de a incepe organizarea ei trebuie sa iti faci o lista cu cati invitati vei avea, deoarece in functie de numarul lor vei decide unde va avea loc evenimentul respectiv.
Raportat la cei care vor participa la eveniment, cu exceptia celor apropiati pe care ii vei invita personal, poti recurge la transmiterea unei invitatiei prin e-mail, prin fax sau chiar prin posta.
Pentru ca petrecerea sa fie cat mai interesanta poti face o petrecere cu tematica, care poate fi ingredientul perfect pentru animarea petrecerii. Mai ales daca nu ai buget foarte mare la dispoziție ori nu ai avut mult timp suficient sa o planifici ca la carte. Poti alege ca tema "seara venețiana" unde la intrare, invitații vor primi cate o masca, muzica va fi din repertoriul unor interpreți italieni cunoscuți, iar bautura de baza va fi Limoncello sau vinul.
Orice petrecere trebuie sa fie distractiva astfel incat nu trebuie sa lipseasca baloane colorate si accesorii haioase pentru a face poze precum: palarii haiose, mustata, ochelati supradimensionati in forma de stele, inimioare, etc. De asemenea, nu strica sa lasai prin sala sa pluteasca baloane cu heliu inscriptionate cu denumirea firmei voastre sau cu mesaje hazlii cu legatura spre domeniul in care excelati.
            Puteti sa achiziotionati si un GIF Booth, mai exact o cabina de doar 2 metri patrați unde invitatii isi pot face alaturi de voi gazdele o succesiune de fotografii, în care va puteți manifesta așa cum simțiți, fara nicio restricție, GIF-ul fiind, desigur, accesorizat cu logo-ul firmei tale. Acesta este foarte cautat atunci cand este vorba de petreceri deoarece te ajuta sa captezi momentele simpatice de la petrecerea ta de firma. In aceeasi categorie intra si cabina foto cu ecran verde care functioneaza foarte simplu: persoana, cuplul sau grupul vesel care dorește sa faca poza se poziționeaza în fața ecranului verde dupa bunul plac, dupa care se face fotografia si imediat vor aparea 6 modele diferite de fundaluri din care ei pot alege.
            De la nici o petrecere de inaugurare nu trebuie sa lipseasca de la intrarea arcada baloane care poate fi formata din baloane multicolore sau personalizate cu logo-ul firmei respective.
            De asemenea, tuturor ne plac cadourile. Si daca vorbim despre cadouri surpriza invitaților atunci cu siguranta cei prezenti vor fi foarte impresionati. Nu trebuie sa fie cadouri care sa va supuna la un efort financiar masiv ci ceva simbolic astfel incat sa impresionati prin ideea avuta. Oferite la intrarea in sala, micile atentii vor garanta un inceput de seara plin de buna dispozitie.

            Toate cele enumerate mai sus tin strict de partea de decor si partea distractiva care trebuie sa fie de nelipsit la o petrecere. Restul, ceea ce tine de partea de specialitati cu care vor fi serviti invitatii, inclusiv candy bar-ul,  va fi lasata in grija firmei de catering, pentru ca la astfel de evenimente este de preferat sa angajati una. Avand o experienta in spate acestia vor sti exact ceea ce sa va ofere pentru ca evenimentul sa fie unul perfect. 

Cateva lucruri pe care trebuie sa le cunoasteți despre masajul thailandez

            Masajele asiatice au devenit foarte cunosute si cautate atat de domni ca si de doamnele care doresc sa se relaxeze prioftand de minunile diverselor tipuri de masaj, printre care si masajul thailandez. Daca nu ai fost pana acum la un salon pntru un astfel de masaj (vezi salon Bonton Beauty & Medical Center), iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le stii privind masajul thailandez.
            Masajul Thai este, de asemenea, cunoscut sub numele de Yoga Lazy Man, deoarece este o combinatie de tehnici de yoga si masaj.
            Flexibilitatea nu este o cerința pentru masajul thailandez. Terapistul personalizeaza fiecare tratament si lucreaza intotdeauna la nivelul dvs. de confort.
            Masajul thailandez isi are radacinile in vechile traditii vindecatoare shamanice din Thailanda. Practicile vindecarii thailandeze dateaza din vremea lui Buddha, acum 3000 - 5 000 de ani.
            Un masaj thailandez obisnuit are loc pe podea, pe un strat gros, insa in prezent, ca orice alt tip de masaj, si acesta este efectuate pe o masa de masaj.
            In timpul masajului ramai complet imbracat. Este ideal sa se poarte imbracaminte usoara si relaxata care sa permita libertatea de miscare. Forma tradiționala de masaj thailandez nu utilizeaza uleiuri sau loțiuni, acest lucru permitandu-i beneficiarului sa ramana complet imbracat in timpul tratamentului.
            In timpul unui masaj thailandez, terapeutul foloseste mainile, picioarele, genunchii, coatele.  Fie ca esti obosit dupa o calatorie sau dupa o zi de munca, masajul acesta este o terapie excelenta pentru a te ajuta sa ajungi pe deplin intr-o stare de relaxare.
            Printre beneficiile masajului thailandez de numara: ameliorarea tensiunii fizice si emoționale, un somn mai bun, mai multa flexibilitate, recuperarea dupaboala, eliberarea energiei blocate, etc.
            Este yoga pasiva pentru cei lenesi. Daca ti s-a spus cat de bun este stretchingul si yoga pentru organismul tau, atunci aceasta poate fi cea mai buna opțiune pentru tine. Poti inchide ochii, sa nu misti un singur muschi si sa te bucuri de toate beneficiile unei bune sedinte de stretch.
            Este bine daca intri in adormire.  Daca cineva iti spune sa te intinzi dupa o zi lunga de munca, iti spune sa te relaxezi si apoi iti maseaza capul, gatul, picioarele, spatele, mainile, cu siguranta iti va fi imposibil sa ramai treaz. O ora intreaga de manipulare a muschilor si intinderea elibereaza in totalitate  toxinele din sange.
            Niciodata doua sedinte de masaj thailandeze nu vor fi la fel. Frumusețea masajului thailandez consta in faptul ca terapeuții isi pot folosi greutatea corporala pentru a va manipula muschii si in funcție de propria dumneavoastra greutate, ei isi vor schimba masajul pentru a va asigura ca aveți inca o experiența perfecta.

            Masajul tradițional thailandez va ajuta, de asemenea, sa va corectati postura, car de multe ori tinde sa nu fie cea corecta, acest lucru fiind cauzat de multele ore petrecute  in fața calculatorului in viața de zi cu zi. Exista numeroase beneficii ale masajului thailandez, inclusiv alinarea presiunii fizice si emoționale asupra corpului, imbunatațirea energiei in intregul organism, ofera o mai multa flexibilitate, ameliorarea durerilor musculare, a picioarelor, conferind relaxarea generala a corpului si a mintii.